opus 27/2

ett mollackord rakt in i handlingen,

grevinnan Julie Guicciardi, nästan en fantasi
bosatt på B-sidan av en popsingel
det var på den tiden då flickor var mer en idé eller ett ideal
än verkliga personer av kött och blod

på ena sidan en mörk, mässande stämma,
och hårda rytmer, nästan metalliska, drivande,
på andra sidan ett pianospel så mjukt att det låter förstrött
differensen skär ända in i den här oktoberkvällen

När jag satt i det vita rummet
Näradödendagar då jag trodde
mig vara en sorts fantom på operan,
ett monstrum i mitt ostädade rum
jag lyfte mig i håret varje morgon
lång och mager som en mumie
med mumiens väldoftande balsam
för att dölja kroppens tilltagande stank
så bräcklig att luften, eller en ensam stråle sol
kunde blåsa bort och skingra mig som aska
denna mumies bevarade, stela ögon
stirrar upp på den jag blivit

sista ackordet ringer aldrig ut, för evigt
är spåret satt på repeat



Paradise Hotel

Jag har aldrig riktigt förstått poängen med det gamla djungelordspråket "du är vad du äter". Vadå, så om jag käkar en falafel, är jag en falafel då?
Jag föreslår en liten mutation av ordspråket, en mer tidsenlig uppdatering om ni så vill. Låt oss i stället slå fast att "du är vad du tittar på".

Till Hill

Pilträd, äppelträd, granar, palmer,
hopslingrade träd, omkullvälta träd
i brusande vattenfall
man ser ibland inte vad det är för träd
knappt ens att det är träd

Färgen är sin egen materia,
dess anbringande med pensel, palettkniv
eller glasbitar ett eget språk,
klangrikt lysande eller
skrovligt, smutsigt och fult

"Naturen är ett eget språk, möjligt att förstå och tala"
"Lås in honom och kasta nyckelen"
"Då man ser ett stort motif i naturen kan man ej på en gång
fixera mer än en punkt, därför utför jag numera enbart en bit
i en tafla och suddar ut resten"
"Lås in honom och låt honom ej gå fritt"

Man muttrar konventionell, skriker galen,
men ta en titt på tvätterskan vid flodstranden
ta en titt på det ockra ljuset,
ömsom kallt, ömsom varmt
och i själva floden, de bräckliga träden


Mode

Det allra mest avskydda, föraktade och bespottade, det är en människa som inte följer det rådande modet. Det går bättre att vara till exempel tvångsneurotiker eller misantrop, det kan till och med ses som ganska positivt, så länge man klär sig enligt Ebba von Sydows regler.

Dagens ord: flexibel

Bohuslän var min barndom, Lund min ungdom och Göteborg är mitt vuxenliv. Jag tycker hittills att vuxenlivet är:

1) toppen! Kärleken och dess fröjder för med sig en lyckans betonggrund som inte kan skakas av ens de värsta jordbävningar. Min kreativitet och skaparkraft (och, ehrm, mitt självförtroende vad gäller dessa ting) står på den absoluta höjdpunkten.

2) botten! Jag har inget fast jobb och får inget fast jobb, utan blir systematiskt utnyttjad av min cyniska arbetsgivare Härlanda SDN, som tycker att det är billigare och därmed bättre att "ringa in" arbetskraft än att anställa den. Jag har visserligen påbörjat en ny utbildning, Biblioteks- och informationsvetarprogrammet i Borås (man är ju "flexibel, framåt och inte rädd för nya utmaningar" som det brukar heta i platsannonserna), men tyvärr har jag pluggat ihjäl alla mina CSN-terminer så det blir inget studiebidrag under denna fyra år långa utbildning. Jag har fullt upp med att betala tillbaka mina gamla studielån. Och hyran. Och bredbandet. Och telefonräkningen. Det går väl sisådär. I fredags stängde de av mitt telefonabonnemang för att jag inte betalat senaste fakturan, och det kostar 320 kronor att öppna det igen. Men vad ska man egentligen med såna världsliga ting som telefon till? Man är ju flexibel och framåt, och det löser sig säkert. Fast det är numera lite svårare för min arbetsgivare att ringa mig när de behöver nån som vakar natt. Eller så.

Debatten på "makronivå"

"Högt och lågt, eller för att tala klarspråk: fint och fult. En klassisk kulturfråga dammades av i söndags kväll i ett sprängfyllt Kulturhuset. Laget var toppat, vilket bäddade för upprörda känslor: Stig Larsson - som dubblerade som samtalsledare - Horace Engdahl, Kristina Lugn och Jan Guillou. Den sistnämnde konstaterade: "Det är visst jag som är det låga. Frågan är hur aggressivt jag ska försvara mig." Perfekt castat, som i den bästa av dokusåpor.

Men aggressivt blev det inte förrän någon timme och ett antal öl ned i moderatorn Stig Larssons strupe senare.

Det började ganska snällt: Stig Larsson konstaterade att populärkulturen utvecklats i betydligt större utsträckning än finkulturen under de senaste decennierna. Jan Guiilou drog den gamla visan om att det som anses "fint"är det som vanliga människor inte förstår sig på. Horace Engdahl kontrade med att högt och lågt är en fiktiv motsättning. Den berör bara dem som tror att man måste vara överdrivet vördnadsfull inför det "höga".

Ett tag verkade alla vara överens om att det värsta är tomma pretentioner. Fast sedan påstod Stig Larsson som vanligt att han är en av de få som kan avgöra vad som är bra och dåligt, och då blev folk arga. Extra arga kanske eftersom panelen undvek varje antydan om att kvalitetsbegreppet på något sätt skulle vara kopplat till makt. Det som dessa fyra framme på podiet har - och som de flesta i publiken saknar. Tillräckligt med makt för att våga tycka "fel" och ändå alltid vara så rätt. När Jan Guillou gjorde sitt jobb som lågheens apostel: "Ni påstår att ni har förmågor som vi andra inte har" och fick mothugg från Stig Larsson som sade: "Skillnaden mellan dig och mig är att jag är en mycket schysstare person", så blev debatten till riktigt bra underhållning. Kulturelitistisk dokusåpa.

Men det sorgliga är ändå glappet mellan panelens raljerande och kulturkonsumenternas stora allvar. När publiken talade om det som berör och kan skänka tröst drog Engdahl till med: "hellre riktigt usel kultur än halvbra, för det usla har ändå något eget".

Ja, det är ju coolt att tycka så. Men när Kristina Lugn berättar att böckerna räddat hennes liv, att läsning kan göra en människa mindre ensam, formulerar hon den betydelse som konst har för de allra flesta kulturintresserade. Då det som Horace Engdahl definierar som halvbra kan betyda all skillnad i världen."

Jenny Aschenbrenner, DN Kultur tisdag 11 oktober.

Gengångare

Om litteratur är ett sätt att leva är poesi ett sätt att leva svårt.

Jag utgår från minnet av en desperat tid, i ett syrefattigt rum på fjärde våningen. Jag utgår hela tiden från mina minnen.

De tidiga stjärnorna som kommer fram i skymningen, en efter en tänds de, och skymningen är nattens gryning. Poesi som kommer fram i en skymningstid glimmar grönt, som smaragder. Rummen fyllda av nattens ljus.

När man sätter sig framför tangentbordet kommer de fram igen, alla de där minnena man trodde var döda, en sorts själens gengångare.

Det ungdomliga övermodets gränslöshet. Jag sitter på ett tak tillsammans med en tjej som är svår att förstå sig på. Vi har lämnat en fest nedanför oss, och vi tittar ut över ett litet inkrökt lärdomssäte, som med poesi och vin som ett silverflöde i min hjärna förvandlas till stjärnornas stad.

Det är inte längre min stad, inte längre min tid, men minnet lever kvar och tar nu i stället plats i dikter som jag formar så långsamt att de blir en del av livet i stället för något utanför det.

Dikten kan sjunga liv i det döda och skrika ihjäl det levande. Däremellan är den tyst.

Det som snurrar fram, när jag vrider och vänder på det, är en frän lukt av desperation, av tvivel, en orolig prostituerad i köket, på väg till min grannes rum. Och vad ska man göra åt det? Vad ska man säga? Från mitt fönster är det långt till marken.

Varje kväll är det fest och möbler kastas från fönster och krossas mot asfalten. En skinntorr gubbe hänger ut från sitt fönster och skriker gällt: ”Gå him med er!”

Jag minns att jag blev fri. Jag minns att det var allt jag visste att jag hade.

 

Minnena kommer i en tyst procession, anförda av en stor, skrämmande gestalt, en svart ängel.

Om det sköna säger Rilke: ”Det sköna är inget annat än det förskräckligas början, vilket redan är precis så mycket som vi uthärdar”. Skönheten är förbunden med skräck, därför att det fulländade är statiskt och oföränderligt, på så vis liknar det döden. Rilkes änglar är inte vackra, de är hemska, men hans elegier är något av det vackraste man kan läsa. Man kan inte eftersträva ren skönhet i konsten längre, då blir det stelt och trist.

 

Tidiga stjärnor – det är framför allt de som skänker inspiration. Venus. Merkurius mångfärgade öga gör man bäst i att inte möta med blicken.

I en liten ask på mitt skrivbord förvarade jag en lärktunga som jag fått av min mormor. Hon visste allt om skrock och spådomar. Jag ägde ingenting av värde, men den satte jag stort värde på.

Vi var alltid ute på gatan i mina minnen, i gatlyktornas sken, eller på någons rum sent på natten, samtalande med låg röst.

Stora Södergatan rusade iväg nedanför huset, på väg mot Malmö och sedan över till Köpenhamn, ut i Europa, men själva stannade vi kvar, lät oss inte dras med, inte ännu i alla fall.

 

Den som börjar skriva dikter i de tidiga tonåren bestämmer sig snart för om det är ett livsprojekt eller en trevlig hobby. För mig blev det det förstnämnda: från och med artonårsåldern ville jag inget hellre än att bli Poet (med stort P), och jag trodde bestämt att jag aldrig skulle kunna göra något annat lika helhjärtat. Det är en bra utgångspunkt eftersom det får en att koncentrera sin kraft.

Konst kan vara ett substitut för religion. Poesins funktion är inte särskilt olik bönens – genom den söker vi det okända och det som förenar oss med andra människor – med Ekelöfs ord: ”det som är botten i dig är botten också i andra”.

Genom poesin underkastar jag mig en disciplin som delvis är meditation och delvis hantverk. Jag anpassar språket till en kommunikation som mer bygger på intuitiva förmågor än intellektuella, för att kommunicera på ett sätt som är otänkbart i andra sammanhang – förutom religiösa. Meditationen och hantverket är sammanförda, eftersom hantverket är poetens form av meditation.

En poet bör ständigt utveckla sin kunskap om orden i det svenska språket; de är diktens råmaterial. Poeten borde läsa poesi varje dag, som en präst studerar religiösa skrifter, och tolka och analysera dem, gärna plocka ut ett särskilt ord för speciell uppmärksamhet. Ett enstaka ords färg, skilda betydelser och form kan vara fröet till en hel dikt.

Precis som man i tjugoårsåldern gör sina viktigaste sociala bekantskaper och mest minnesvärda erfarenheter, får man också i den åldern sina starkaste intryck av poesi. Aldrig har något gjort så starkt intryck på mig som Michael Strunges och Kristian Lundbergs dikter när jag var 21, och jag undrar om något kommer att göra det i framtiden.

Form är inte något som poeten påtvingar sin dikt: det är något hon utarbetar i samarbete med den växande dikten med dess särskilda behov och nyanser – medan diktens betydelse och mål sakta men säkert blir klargjort för henne. Konstnärens uppgift måste vara att skapa mening i världens och livets kaos, inte att reproducera det.

 

Jag går och handlar på det jättelika varuhuset vid Backaplan och ser människor i varierande grad av upplösning.

Denna kyla… det är något renande över den i alla fall. Smutsen fryser till och dåliga lukter går upp i lätt, ljus rök. Inget kan ruttna. Jag minns att jag en gång lurade en australier att Sverige inte hade några uteliggare på grund av att kylan förr eller senare dödade alla som försökte leva på gatan. Jag berättade aldrig för honom att jag bara skojade.

Fast det var kanske inte bara på skoj? Det är så kallt nu. Unga män och kvinnor, fastnaglade vid sin egen spegelbild, försöker rita bilder av sin egen tid, men det blir bara självporträtt. Sen slår de sönder sina porträtt och fogar samman spillrorna till något de anser vara suggestivt. Så köper de varandras collage, och medan knivarna vässas rostar gitarrerna i garderoben. Tecken lika tömda på all mening som lagret i ett museum är allt de lämnar efter sig.

Man bedrar sig om man tror att man kan skapa något nytt genom att göra sig oberoende av den äldre dikten. Det verkligt nya är i ständig förbindelse med det gamla. En idé, ett motiv kan dö och begravas, dras i smutsen, och sedan återkomma med ny aktualitet, som en gengångare. På samma sätt som jag inte kan skrapa mitt sinne fritt från mina minnen så kan jag inte skapa utan att stå i förbindelse till de uråldriga källorna.

För att något ska kunna kallas nytt, måste det vara nytt i förhållande till något annat. Om jag vill söka det nya kan jag inte fly från det förgångna. Risken är då stor att jag flyr in i en återvändsgränd.

Så jag sätter mig ner och skriver, och den ständiga återkomsten påbörjas på nytt. Allting kommer tillbaka till mig, i en lång rad av bekanta ansikten som nästan förlorat sin form.

 

”Jag var bara antingen nedstämd eller upptrissad. Långa stunder av melankoli och sorg följdes av korta intensiva episoder av energi och inspiration.

Ingenting jag läste i tidningarna eller som jag hörde folk diskutera kunde engagera mig. Jag sökte något tidlöst, något som förenade oss i stället för att separera oss, och jag visste att jag säkerligen inte skulle finna det här. Allt var upplöst, allt hade frusit i en pose, och den enda risken man tog var att ens attityd blivit urmodig. Men jag kände något annat inom mig, det vibrerade, något måste komma ut, och jag tror att folk såg det och vissa drogs till det, andra stöttes bort. Vibrationerna kunde slå lock för folks öron, de kunde spräcka glas, välta möbler. Och de lockade till sig människor som gav ifrån sig liknande vibrationer. Och var och en hade en historia att berätta…”