Utan dem inget paradis

Nu har min recension av Hafiz dikter äntligen publicerats och finns att läsa i veckans nummer av Göteborgs Fria Tidning. För den som av någon anledning inte bor i Göteborg finns den att läsa här.

Annars kan jag rapportera att Kjell Höglund är i toppform. Jag och tre kumpaner var på Victoriateatern i Malmö och såg honom spela det mesta av det bästa av sin låtkatalog, tillsammans med Johan Johansson.
Efteråt gjorde vi en intervju med dem båda (kommer att publiceras om kanske ett halvår, i nästnästa nummer av Ryska huset).
Ett märkligt radarpar - Kjell bräcklig och tunn, anspråkslös, Johan gammal punkare, mer pratglad och raljant. Enda gången Kjell riktigt tände till var när jag frågade om han är ironisk eller menar allvar med texten till "Maskinerna är våra vänner". Vad han svarade på det, och på övriga frågor, får ni alltså veta i nästnästa nummer av Ryska huset. Annars kan jag hänvisa till hans blogg där man bland annat kan läsa hans följetong Nostradamus pyramid.

Kommentarer:
Postat av: Anonym

Låter högintressant angående Kjell, men dumt att du glömde av festen. Den här veckan måste bio vara möjligt?!

2007-04-23 @ 12:45:50
Postat av: Johan

Ja, jag låg febersjuk igår med värk i kropp och leder. Vet ej om alkohol kan orsaka sådant.

Postat av: Jakob

Ack, din stackare! Ja, alkoholen är en befriare och en förslavare. Synd att jag inte hann med festen, men det blir fler! I veckan: plugget och pop, och bio så klart.

2007-04-25 @ 08:31:03
Postat av: Gustaf

Du har förlorat första platsen på min bloggrulla. Nu är du tvåa efter Calle Bildt. Vad sa du nu va?

2007-04-28 @ 15:15:24
URL: http://gredemo.wordpress.com/
Postat av: Jakob

Jag säger som mina elever. Din mamma är tvåa efter Calle Bildt!

2007-04-28 @ 15:27:17
Postat av: Gustaf

Är det höjden av förolämpning eller?
Hoppas ni hade det kul vid tjärnen. Nu ska jag iväg och jobba. På första maj och fan ingen ob. Ibland undrar jag varför jag inte är vänster, i rent självbevarande syfte?

2007-05-02 @ 08:45:59
URL: http://gredemo.wordpress.com
Postat av: Elin Josefin

Hej Jaak,
Bra artikel om Hafiz. Nu skall jag köpa. Han verkar (efter att ha läst "Du och Jag") aom ett bra svar mot LANGUAGE poesins svärmare. Om man som många tror på paradigm-skiften eller Slutet på Historien eller Epistem så kan man läsa "Du och Jag" och kanske tänka som Bruno K Öijer:
1500-tal:
Zebrorna betar på savannen.

2007-05-07 @ 14:58:43
Postat av: Jakob

Elin Josefin: Jag håller helt med dig. Den eviga återkomsten känns helt enkelt som en mer upplyst filosofisk grundhållning än Den ständiga utvecklingen, både på mikro- och makroplanet, både på idéplanet och på det politiska planet.
Det kollektiva minne som utgörs av historien och världslitteraturen ger oss bilder av vad som är möjligt och triggar fantasin.
Samtiden kan verka mycket dyster. Det har vi diskuterat här. Men det finns ändå hopp. Det måste finnas. Vi kan inte gå direkt från upplysning om sakernas tillstånd i världen till resignation inför det oundvikliga sammanbrottet.

Wlliam Morris uttryckte det så här i en uppsats med titeln "Hur vi lever och hur vi skulle kunna leva" (1887):
"Men fatta i stället mod och tro att vi som lever i denna tidsålder, trots alla dess plågor och all dess oordning, har fötts till ett underbart arv, nämligen det arbete som utförts av dem som gått före oss.
Dagen för människans organisation gryr. Det blir inte vi som bygger upp den nya samhällsordningen. Gångna tider har utfört det mesta av arbetet åt oss. Men vi kan öppna ögonen för tidens tecken och skall då se att det har gjorts möjligt för oss att uppnå goda livsbetingelser, och att det nu är vår uppgift att sträcka ut handen och gripa dem."
(Översättningen till svenska av Ronny Ambjörnsson)

Det är lika sant och träffande 2007 som det var 1887.

2007-05-12 @ 13:14:51
Postat av: Martin

Kolla in William Morris utopi "News from Nowhere" för karlns vision av hur man skulle kunna uppnå goda livsbetingelser. Vad som är intressant med den boken är inte de socialistiska principerna den ger uttryck för utan Morris idäeer om hur man skulle kunna väva in konst på ett subtilt och berikande sätt i ett självförsörjande samhällssystem.
Ehum... Fick du förresten min guidebok?

2007-05-14 @ 17:04:20
Postat av: Jakob

"News from Nowhere", på min ära, det är den bästa av utopiska skildringar!
Det fina med William Morris, som jag ser det, är att han förenar en känsla för konsten och skönheten med en känsla för tidens politiska orättvisor, och pekar på en väg ut ur industrialiseringens åervändsgränd med dess nersmutsning, fulhet och löneslaveri.
En väg som är socialistisk, förvisso, men inte marxistisk. Morris läste aldrig Marx och intresserade sig inte för dennes pragmatiska teorier.
Han var mer inne på konstvetaren John Ruskins idéer (som också Proust kom att inspireras av), och i dennes efterföljd skilde han mellan "wealth" (det som har värde inte i första hand på en marknad utan för oss själva) och "illth" (allt det vi producerar i onödan, för att vinna rikedomar och prestige). Konst, hantverk och oegennyttigt arbete producerar "wealth", inte "illth", och går inte att värdera i pengar.
William Morris ville med sin egenhändigt hopsnickrade ideologi befria mänskligheten till kropp och själ och återge människan sin värdighet och självständighet. Inga modesta anspråk, precis. Men han talade också om att vi måste hitta tillbaka till ett helhetstänkande kring vår plats i naturen. Han skisserar ett kretsloppstänkande som bygger på hur en bonde sår, skördar och brukar sin jord. Dessa tankar framstod för hans industridopade och penningkåta samtid som fruktansvärt föråldrat och bakåtsträvande.
Kanske är det först nu William Morris idéer har fått sin rätta jordmån. Vi klimatchockade nutidsmänniskor har nog lättare att ta till oss dem.

2007-05-15 @ 09:36:15
Postat av: Martin

Så sant som det var sagt, får vi hoppas. Det finns f.ö. mycket att hämta hos Ruskin vad beträffar samhällsberikande konst även bortom "The Stones of Venice" m.fl.; t.ex. karlns organisation the Guild of St George som bl.a. strävade efter att köpa så mycket land de kunde och befria det från industrialisering och söndrande marknadsekonomiska krafter.

Ungefär vad som ska ske i det Inre Idefjorden, med andra ord. Maria har redan börjat öva sig i Morris bokmakarprinciper och vad det gäller t.e.x. öskar för läckande ekor finns det mycket som kan förbättras estetiskt.






2007-05-15 @ 14:42:25

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback