Namnen

Namn som mumlas i tysthet,
namn som de flesta glömt
Namn som dömt att föras vidare
i en underström
tills någon reser sig, lyfter sin blick
och säger till sig själv:
det var ingen dröm


(En liten dikt apropå att jag nu har några intervjusvar och några dikter med på förstasidan till den fartfyllda poesitidskriften
Dikt360, med den Edvard Persson-klingande rubriken "Allt ljus på Jakob Simonson")

Kommentarer:
Postat av: Martin

Denna dikt påminner starkt om Portals syfte. Jag har för övrigt stora nyheter beträffande förlaget, jag hör av mig med alla detaljer nästa vecka.

2008-03-07 @ 09:57:06
Postat av: Anders

Det här påminner om vår brevväxling. Hur framtiden är döv för samtidens mummel, language-trams och smala ironiker med grodögon!

2008-03-07 @ 11:00:15
Postat av: modern

Idag kom boken med posten!

2008-03-07 @ 15:20:16
Postat av: Anders

Jag ringer sen angående antologin.

2008-03-07 @ 16:19:16
Postat av: Gustaf

Kul intervju och bra kort. Du såg riktigt filurisk ut.

Bra dikt. Jag håller med dig om att vi ska minnas namnen på hjältarna som dog för vårt fosterland. Knä om knä kämpade de för asaland! De ska hedras och inte glömmas. Res er upp och skrik ut deras namn. Ryssland ska besegras en gång för alla. Drömmen om evig seger måste förverkligas! Europa måste erkänna lejonet från norr.

Postat av: Anders

Gustaf: En synnerligen illvillig tolkning av dikten. Jag tänker mig "underströmmen" som Jungs arketyper, berättelser och inte hjältar. En gång skulle retrogardet ha vernissage i Malmö och valde av en slump 30:e november. Jag påpekande datumet och det rättades till, just för att undvika kopplingar du ger exempel på.

2008-03-08 @ 10:02:48
Postat av: Jakob

Señor Gustaf behagar skämta tror jag. Eller så har han varit för länge i Guatemala och börjat tänka som Evert Taubes huvudperson:

"Jag har en rancho i Guatemala,
om fröken Larzon vill flytta dit.
Där har jag kaffe, miljoner bönor,
men ingen kvinna tillräckligt vit."

2008-03-10 @ 16:30:54
Postat av: Gustaf

Självklart var skämtet nära när jag upptäckte att man kunde tolka den åt alla håll man kände för.

Jag tänker nog också att du syftar åt arketyperna eller något liknande liksom Anders gjorde. Dock det som slog mig när jag läste hans kommentar var att Jung var ju nazisternas chefspsykolog och de diggade hans arketyper och Jung skrev till och med en längre essä där han beskyllde Wotan för Andra Världskriget, vilket gjorde att jag fick mig ännu ett skratt på någon annans bekostnad.

För att undvika dessa missöden när jag ger mig in i psykologins domäner håller jag mig benhårt till Freud. Analysen "Vi vantrivs i kulturen" tycker jag fortfarande håller.

2008-03-11 @ 01:36:21
URL: http://gredemo.wordpress.com
Postat av: Jakob

Jung har ju blivit sammanblandad med nazisternas Blut- und Bodendyrkan, ganska olyckligt tycker jag eftersom jag föredrar hans inriktning på de myter och föreställningar som styr våra liv, snarare än den blinda biologin som jag tycker att Freud alltför ofta lutar sig mot som förklaringsmodell.
Men "Vi vantrivs i kulturen" är en bra och underhållande uppgörelse med civilisationen!
Jag tänkte dock inte på Jung när jag skrev dikten, utan mer på fenomenet med att kasta ut sina dikter och sitt namn i ett sammanhang som man inte själv kontrollerar...

2008-03-13 @ 14:14:30

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback