Kalmar, när man skrapar lite på ytan

Fin sommarstad, absolut. Havet kluckade alldeles intill husknutarna, i centrum var den gamla bebyggelsen bevarad, vädret var vackert och människorna log mot varandra. Men under ytan lurade något obehagligt.
Idyllen i Kalmar var sannerligen bedräglig. I nästan varje gathörn satt propagandaaffischer för Nationalsocialistisk front (No less! Här mesas det inte med propaganda för SD eller ND, rena nazister ska det vara). Den mest motbjudande affischen föreställde en ovanligt ondsint neger som la sin stora svarta hand på en blond oskyldig flickas kind. Hon såg klädsmat orolig ut och man föreställde sig hur den mörka handen skulle lämna ett smutsigt spår efter sig, omöjligt att tvätta bort.
"Stoppa det demokratiska folkmordet" stod det på affischerna och jag fick tänka till ett ögonblick för att inse att det var Sveriges (ytterst generösa förstås) invandringspolitik som avsågs. Ovärdiga element i samhället utrotar alltså långsamt den vita rasen, är väl tanken. Fullständigt otroligt att en grupp som kallar sig nationalsocialister ens har mage att använda begreppet folkmord i det här sammanhanget! 
På en affisch hade någon klottrat i tusch: "Hitler var en otäck jävel. Ni också!" och jag andades ut lite när jag såg det.
Enligt Ylva ser man skinheads lite då och då, både i Kalmar och i det lilla Nybro utanför stan där hon har sitt sommarjobb.
Några skinheads såg jag inte till under mitt korta besök, men däremot märkte jag av en oproportionerlig förekomst av förståndshandikappade och lågbegåvade människor. De tycktes stirra på mig överallt, i affärer, på kaféer, på gatorna... en medelålders kvinna med hängbröst ända ner till naveln innanför den fläckiga t-shirten, en man med stelt stirrande blick som pratade för sig själv inne på kaféet, en annan som inte förstod sig på nummerlappssystemet på ett konditori varför han hela tiden missade sitt nummer och gnällde på kassörskan med entonig röst när hon hoppat över honom två gånger.
Ylva berättar att det ofta kommer utvecklingsstörda till hennes tandläkarmottagning i Nybro, hon föredrar dem framför de "normala" eftersom de inte är några viktigpettrar som mästrar henne. fast ibland har de ju tvångsföreställningar... men nu börjar jag närma mig sekrettesbrott.
Men märkligt är det - man vill ju inte dra några förhastade slutsatser, men... inavel...?


Kommentarer:
Postat av: anders

ja, nu har jag läst. inte alls förvånande detta med kalmar.

Postat av: mikaela

i övrigt är (tydligen) både gotland och...var det sundsvall? piteå? a, vilket det nu var, också till stor del befolkat av inavlade människor. min vän mattias påstod en gång att en förvånansvärt stor del av innevånarna på gotland har en extra ryggkota eller hjärtat på fel sida av kroppen. det finns uppenbarligen några ställen där detta förekommer i stor utsträckning. i mina hemtrakter gäller detta vatebo.

2005-07-30 @ 23:18:19
URL: http://deardiary.blogg.se
Postat av: Jakob

Ja, det gäller också delar av Blekinge, det talades mycket om det när jag gjorde praktik på Sydnytt. Framför allt Blekinges skärgård, där är det kutym att skaffa barn med kusiner och morbröder och liknande, och det är också vanligt med konstiga medfödda sjukdomar. Så obehagligt det måste vara att ha en sån där extra ryggkota eller så, och veta att det beror på att ens pappa också är morfars bror.

2005-07-31 @ 05:41:51
URL: http://www.ryskahuset.tk
Postat av: mikaela

som i hasse alfredssons sång. "jag är morfar till mig själv".

2005-07-31 @ 11:58:15
URL: http://deardiary.blogg.se
Postat av: Johan

Inavel? Starka påståenden minsann! Nu måste jag protestera lite, Jakob, eftersom jag har härkomst från Blekinge! Din niding!

2005-10-31 @ 14:09:19
URL: http://www.gender.se
Postat av: Jakob

Johan: Aha, det förklarar åtskilligt... :)

2005-11-01 @ 22:02:50
URL: http://www.ryskahuset.tk
Postat av: Hillari

Wonderful+pages%21+Keep+up+the+grat+work.s

2007-01-25 @ 00:17:35
Postat av: Meteor

Hi! Definitely nice and neat site you got there.+


Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback